huro
Request could not be processed : UAE

Történet

A Magyar Adás

1969. november 23-án közvetített először magyar nyelvű műsort a román televízió. A 70-es évek közepére, Bodor Pál vezetésével kialakult egy háromórás, hétfő délutánonként jelentkező műsor – a Magyar Adás -, amely a romániai magyar művelődési élet meghatározó tükre, sőt sokszor befolyásoló tényezője is lett. 1985-ben a műsort megszüntették, a szerkesztőség egy része a rádióhoz, mások a televízió különböző részlegeihez kerültek. Az 1989-es fordulatkor, Boros Zoltán vezetésével újraalakult a magyar szerkesztőség, amely a régi tagokra alapozva és új munkatársakkal bővülve, az országos magyar nyelvű televíziós műsorokat készítette. A kilencvenes években lezajló kommunikációs fordulat következtében, az addig monopolhelyzetben levő magyar adás a sokasodó – és egyre szakosodó – magyar nyelvű tévécsatornák kínálata miatt kizáróan az erdélyi magyarságot érintő témákkal foglalkozik. Olyan műfajokban és terjedelemben, amelyeket a heti rendszeresség, a legtöbb másfél órányi adásidő, valamint a korlátolt költségvetés megengedik.

A bukaresti magyar szerkesztőség több magyar nyelvű műsort is gyárt a román közszolgálati televízió három csatornájának. A legnagyobb (98%-os) lefedettségű TVR1-en, hétfőn és kedden 15:30-tól 78 percben, csütörtökön 13:00-tól 48 percben jelentkező műsor a Magyaradás az egyesen. A TVR2-es csatornán csütörtökön és pénteken 14:30-tól a Magyaradás a kettesen jelentkezik 25 percben. A TVR3-as csatorna péntek délelőtt 11:50-től közel egy órás magyar nyelvű válogatást közvetít.

A szerkesztőségben a szerkesztő-riporterek mellett operatőrök, vágók, rendezők, gyártásvezetők, fordítók is közreműködnek, az élő adások körüli teendőket pedig a titkárság tagjai biztosítják. A belső munkatársak egyharmada erdélyi városokban él, onnan járnak terepre és ott is állítják össze műsoraikat. Bizonyos rovatok külsős közreműködők – tévés tudósítók, szakemberek, színészek- segítségével készülnek. A műszaki felszereltség ha nem is a legkorszerűbb, de még megfelelő, a műsorok gyártására szánt költségvetés az utóbbi években a Román közszolgálati Televízió társaság tetemes adósságai miatt fokozatosan csökkent.