huro
Request could not be processed : UAE

B. Nagy Veronika

Marosvásárhelyen születtem, Sáromberkén éltem tíz, majd Kolozsváron további tíz évet. Városon falusi, falun városi voltam egy ideig. Közel harminc éve Bukarestben élek és Erdélyben dolgozom.  Bukarestben erdélyi, Erdélyben pedig bukaresti vagyok.

A kötelező létrákat szigorúan végigjáratta az élet velem, de nem bánom. A kolozsvári Apáczai gimnáziumban szerzett érettségi után voltam cukorgyári szezonmunkás, helyettes titkárnő, majd a megfelelő szakképzettséget megszerezve egy bukaresti belvárosi fotó stúdióban dolgoztam fényképészként.

A Babes -Bolyai egyetemen diplomáztam és ezerkilencszázkilencvennégytől dolgozom a Román Televízió magyar adásánál. Voltam külső munkatárs, fél-, majd egész állásban riporter, aztán szerkesztő, és 2002-től főmunkatárs (és gyakori segédmunkás).

Szociálisan hátrányos helyzetű emberek sorsára és gondjaira figyeltem műsoraimban, de a kilencvenes években legnagyobb visszhangot a szórványokban élő magyarságot  bemutató sorozatom érte el (Juhaimnak maradékát összegyűjtöm). Emellett számtalan portréfilmet és dokumentum-műsort készítettem. Közülük többet különböző díjakkal tüntettek ki az évek folyamán.

A Képzelt kávéház c. műsorom 2002 óta jelentkezik havonta ötven percben, rendezője Sánta Ádám kollégám. Értelmiségi rétegműsorként, egyedi képi környezetben forgatjuk Kolozsváron és Bukarestben. A Kávéház kihelyezett részlegeként a Tusványosi presszó műsorsorozat harmadik éve látható több részben.

Nem gyűjtöm a tudományos fokozatokat, de kíváncsi sajtóban dolgozó emberként elvégeztem a mesterképzést a Babeş – Bolyai Egyetem Magyar nyelvészet és irodalomtudomány szakán.

Nehezen befolyásolható ember vagyok, szeretek inkább másokat gondolkodásra késztetni. Ízlésünk és gondolataink a képernyőn kirakatban vannak, manipulálás-mentesen közvéleményre és ízlésre hatni nagy felelősség. Érzem és tudatában vagyok ennek a felelősségnek.