huro
Request could not be processed : UAE

Istoric

Emisiunile în Limba Maghiară

Televiziunea Română a difuzat prima Emisiune în Limba Maghiară în data de 23 noiembrie 1969. Spre mijlocul anilor ’70, sub conducerea lui Bodor Pál, s-a creat un program de trei ore  – Emisiunea în limba maghiară – transmis în după-amiezile de luni, ce a devenit o oglindă definitorie, ba uneori şi un factor de influenţare a vieţii culturale maghiare. În 1985 emisiunea a fost sistată, o parte dintre membrii redacţiei fiind angajaţi la radio, iar o altă parte, la diferitele departamente ale televiziunii. După cotitura din 1989, sub conducerea lui Boros Zoltán, Redacţia Maghiară s-a reînfiinţat. Având la bază membrii vechi, dar lărgindu-se şi cu alţii noi, a realizat programe de televiziune în limba maghiară difuzate pe tot teritoriul ţării. În urma cotiturii comunicaţionale intervenite în anii ’90, Emisiunea în limba maghiară, care până atunci deţinuse monopolul în acest domeniu, din cauza ofertei crescânde a canalelor de televiziune în limba maghiară, se ocupă exclusiv de tematici legate de maghiarii din Ardeal, abordând genuri pe care sistemul de difuzare săptămânal, de cel mult o oră şi jumătate, precum şi bugetul limitat le permit.

Secţia Maghiară din Bucureşti produce mai multe programe în limba maghiară pentrutrei canale ale Televiziunii Române. Pe canalul cu cea mai mare acoperire (de 98%) TVR1, emite luni şi marţi de la ora 15:30 câte o emisiune de 78 de minute, Maghiara de pe unu”. Joi de la ora 13:00 se difuzează „De joi până joi”, o emisiune magazin în limba maghiară de 48 minute. TVR2 transmite emisiunea Maghiara de pe doi ” joi şi vineri de la ora 14:30 cu duratele de 25 de minute. TVR3 difuzează vineri de la ora 11:50 o emisiune în limba maghiară de aproape o oră.

În redacţie pe lângă redactorii-reporteri activează operatori, monteuri, regizori, organizatori de producţie şi traducători, iar sarcinile legate de transmisiunile în direct sunt îndeplinite de membrii secretariatului. Aproape a treime a membrilor redacţiei trăiesc în oraşe din Ardeal, de acolo se deplasează pe teren şi tot acolo îşi redactează materialele. Anumite rubrici sunt realizate cu ajutorul colaboratorilor externi – corespondenţi de televiziune, specialişti, actori. Dotarea tehnică, chiar dacă nu este dintre cele mai moderne, deocamdată este corespunzătoare, dar bugetul alocat producţiei programelor a scăzut continuu în ultimii ani vreme, din cauza situaţiei financiare precare a TVR.