huro
Request could not be processed : UAE

Kacsó Sándor

Marosvásárhelyen születtem, az elemit a Bolyaiban jártam, majd a fővárosi magyar iskola végzettjeként kerültem be a műegyetemre. 1990-ben gyakorló elektromérnökből váltam tévéssé az akkor újrainduló Magyar Adásnak segédkezve. Úgy éreztem így inkább hasznára válhatok az erdélyi magyarságnak. Igaz, a családi hagyomány is befolyásolhatott, három generáción keresztül írásból, szerkesztésből éltek meg elődeim, itt Romániában, kisebbségi sorsban. Lassanként beletanultam a tévézésbe, “mindenessé” váltam, de elsősorban tévéműsorokat készítettem: a 11 éven keresztül havonta jelentkező ifjúsági rovatot, az Ébresztőt szerkesztettem, filmeztem, vágtam. A Téka című, ismeretterjesztő rovatba több mint 30 kisfilmet fényképeztem képzőművészekről, mesterségekről, könyvtárakról, történelmi személyiségekről, várakról, kastélyokról. Az Ébresztő 1992-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Janovits Jenő díját kapta, én pedig 1998-ban elnyertem a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tévés nívódíját.

Feleségemmel, Bartha Ágnes rendezőnővel együttműködve több alkotás operatőre és vágója is voltam: Miképpen mi is megbocsátunk… (1997), Szoboszlay (1998) c. dokumentumfilmek, Lassú vírus (1999) c. kisjátékfilm, amely a Duna Műhely és a Román Televízió koprodukciójaként mindkét TV-társaság műsorában többször is szerepelt.

Társoperatőre voltam Makó Andrea: A Jánó testvérek c. dokumentumfilmjének (Duna Műhely-2000), amely a Lausanne-i Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Kodak különdíját, illetve a Retina 2000 Nemzetközi Film és Video Fesztivál MAFSZ díját nyerte.

1998 és 2001 között a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Bolyai 2001 (erdélyi) osztálya kameraman szakára jártam. Vizsgafilmjeim közül a Bogdán az utcán című, a 2000-es Érintő fesztiválon dokumentumfilm díjat nyert (a zsüri elnöke: Jancsó Miklós) és a 9. marosvásárhelyi Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztiválon a legjobb régióbeli magyar filmnek kijáró díjat érdemelte ki.

2002-től az RTV bukaresti Magyar Szerkesztőségének megbízott-, majd rendes főszerkesztője lettem.A szerkesztőség (2007-2010 között tagozat) vezetését bő tíz éven keresztül, 2013 elejéig láttam el.

2008-ban védtem meg mesteri disszertációmat a bukaresti SNSPA Kommunikáció és Közkapcsolatok Szakán.

Jelenleg a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) audiovizuális alelnöke és a Román (Közszolgálati) Televízió magyar szerkesztőségének producere vagyok, szeretek terepre járni, emberekkel ismerkedni, a kamera mögött állni és aztán összeszerkeszteni, bevágni a felvett történeteket.