huro
Request could not be processed : UAE

Bartha Ágnes

Bartha Ágnes 1990 óta  a Román (Közszolgálati) Televízió bukaresti Magyar Adásának szerkesztője, ahol többek között a Téka című, ismeretterjesztő rovatába több mint 30 kisfilmet készített képzőművészekről, mesterségekről, könyvtárakról, történelmi személyiségekről, várakról, kastélyokról. Ezek közül a Bethlen Miklós élete leírása magától címűt több romániai filmfesztiválon díjazták, a Vinczeffy László címűt pedig a Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztiválon. A Döntés és a Kőtörők című főiskolai filmgyakorlatokat 1996-ban a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete tévés nívódíjjal jutalmazta.

Fontosabb dokumentumfilmek: Miképpen mi is megbocsátunk…,  Szoboszlay, Egy átlagos nap (Daczó Katalinnal közösen), Keskenyvágányon. A Miképpen mi is megbocsátunk… elnyerte az 1999-es Érintő fesztivál dokumentumfilm díját.

Lassú vírus c. kisjátékfilmje (1999), a Duna Műhely és a Román Televízió koprodukciójaként mindkét TV-társaság műsorában többször is szerepelt.

1984  és 1989  között elvégzi a Bukaresti Egyetem Geológia szakát.

1995 és 1998 között a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, 1999-ben diplomázik adásrendezőként.

2004 és 2006 között a bukaresti Színház- és Filmművészeti Nemzeti Egyetem (UNATC) mesterképzőjét végzi, 2008-ban audiovizuális műsorok szakon védi meg a disszertációját.

Jelenleg a Román Televízió bukaresti Magyar Adásának rendezője, TV felvételek, rovatok, riportok, magazinműsorok alkotója.

Arról szeretek riportot, filmet készíteni, ami megérint, lehet ez egy pozitív kezdeményezés vagy épp ellenkezőleg egyáltalán nem az. Például, hogyan lehet felépíteni közadakozásból és közcipekedésből a Nagykőhavason egy menedékházat, vagy hogy miért megy tönkre a néhány éve még működő komandói sikló és kisvasút.

Bár a televíziós felvételek készítését főleg azért vállaltam el, mert így több időm marad a gyereknevelésre, örülök, amikor jó szakemberekkel dolgozom és sikerül egy élő közvetítés, zenei felvétel vagy akár egy stúdióbeszélgetés. Szívesen veszek részt erdélyi kulturális rendezvények bemutatásában (Mikházi Csűrszínházi Napok, Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója, Régizene Fesztivál) vagy természetvédő, sportbarát megmozdulások (Kárpáti Kalandverseny) népszerűsítésében.

Megpróbálok az adott helyzetekhez igazodva  szakmailag minél jobb műsorokat készíteni és az  érdekes, de nehéz feladatokat is megoldani.