huro
Request could not be processed : UAE

Miholcsa Gyula

1956.III.21-én születtem, Marosvásárhelyen.
A Temesvári Egyetem Természettudományi Karán végeztem 1980-ban a fizika szakon.
1980-tól 1988-ig fizikát tanítottam Marosvásárhelyen, a Mezőgazdasági Líceumban.
1988 és 1990 között a Maros Bánát Vízügyi Hivatal számítóközpontjában dolgoztam, mint programszerkesztő.
1983-tól a marosvásárhelyi Szakszervezetek Házában a Schnedarek Ervin által vezetett Filmklubban ismerkedtem meg a film világával, és kezdtem filmeket készíteni, 16 mm-es géppel, amelyek országos amatőr filmfesztiválon kerültek bemutatásra. 1990-től több Budapesten szervezett (MTV, DUNA TV) szakmai továbbképzésen vettem részt.
1991-től a bukaresti Román Televízió Magyar Adásának vagyok belső munkatársa.
Operatőrként, és néha szerkesztőként dolgozom, kollégáimmal riportfilmeket, dokumentumfilmeket készítünk. A ’90-es évek elején több folyó-expedíción vettem részt; ezekből a folyókat ismertető természetfilmek születtek (Maros, Szamos, Körösök, Felső Tisza).
Legkedveltebb témáim a történelmi dokumentumfilmek (Egy az Isten, 40 év után, A költő és a tábornok, Jókai és Erdély, Marosvásárhely fekete márciusa), a természeti filmek (Kalendárium, Barangolás a Kökény-folyó mentén, Oltország, Az aranyos Aranyos), illetve a tudomány- és technikatörténeti ismeretterjesztő filmek (A fogathajtás története, Az erdélyi üveg, A vasgyártás Erdélyben, Aurum problematicum, Vízimalmok Erdélyben, Az erdélyi földgáz, A mezőmadarasi légkövek).
A televíziós munka mellett hű maradtam régi foglalkozásomhoz, a tanításhoz. Rádióban, különféle újságokban logikai fejtörő rovatokat szerkesztettem (Népújság, Krónika), és megjelent néhány könyvem is ezen a területen (2001-ben Labirintus – logikai fejtörők, 2003-ban Ember és környezet – fizika a természetben, 2010-ben Labirintus – második, bővített kiadás).