huro
Request could not be processed : UAE

Kacsó Sándor

M-am născut la Târgu Mureş, am urmat şcoala generală la Liceul „Bolyai”, apoi, după ce am absolvit liceul maghiar din Capitală, am fost admis la Politehnică. În 1990, din inginer electronist stagiar, am devenit teleast, dând o mână de ajutor la Emisiunea în limba maghiară de curând reluată. Am simţit că în felul acesta voi fi mai util maghiarimii din Ardeal. Este adevărat, m-a influenţat şi tradiţia familiei. Predecesorii mei, timp de trei generaţii, au trăit din scris aici, în România, în condiţie de minoritari. Încetul cu încetul m-am deprins cu munca de televiziune, am devenit „bun la toate”, dar în primul rând realizam emisiuni de televiziune. Timp de 11 ani, am redactat, filmat şi montat rubrica de tineret „Deşteptarea”, difuzată lunar. În rubrica de popularizare a cunoştinţelor „Teca”, am filmat peste 30 de scurt-metraje despre artişti plastici, meserii, biblioteci, personalităţi istorice, cetăţi, castele. În 1992, „Deşteptarea” a primit Premiul „Janovits Jenő” din partea Uniunii Culturale Maghiare din Ardeal, iar eu am câştigat în 1998 Premiul de excelenţă pentru televiziune din partea Uniunii Ziariştilor Maghiari din România. În colaborarea cu soţia mea, regizoarea Bartha Ágnes, am fost operatorul şi monteurul a numeroase materiale: filmele documentare „Precum şi noi iertăm…” (1997), „Szoboszlay” (1998) scurt-metrajul „Virusul lent”(1999), care, fiind o coproducţie a Duna Műhely şi a Televiziunii Române, a figurat de mai multe ori în programul ambelor societăţi de televiziune.

Am fost operator asociat al filmului documentar „Fraţii Jánó”, în regia lui Makó Andrea: (Duna Műhely-2000),care a câştigat Premiul special Kodak al Festivalului Internaţional al Filmului Documentar de la Lausanne, respectiv Premiul MAFSZ al ediţiei din 2000 a Festivalului Internaţional de Film şi Video Retina.

Între 1998 şi 2001, am urmat clasa Bolyai 2001 (ardeleană) a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta, secţia cameramani. Dintre filmele mele de examen „Bogdán pe stradă” a câştigat premiul pentru film documentar la ediţia din 2000 a Festivaluui „ Érintő” (preşedintele juriului fiind Jancsó Miklós) şi Premiul pentru cel mai bun film maghiar la ediţia a 9-a a Festivalului Internaţional de scurt-metraje „Alter-Native” de la Târgu Mureş.

Din 2002-től am devenit mai întâi redactor şef interimar, apoi redactor şef deplin al Redacţiei (Secţiei) Maghiare a TVR. Această funcţie de conducere am ocupat-o mai bine de zece ani, până la începutul anului 2013.

În 2008 mi-am susţinut dizertaţia de masterat la Facultatea Comunicaţii şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA din Bucureşti.

Actualmente sunt vice-preşedinte pe probleme de audiovizual al Asociaţiei Jurnaliştilor Maghiari din România şi producător TV la Secţia Maghiară a Televiziunii Române. Îmi place să fac muncă de teren, să cunosc oameni, să stau în spatele camerei, apoi să redactez şi să montez materialele înregistrate.