huro
Request could not be processed : UAE

Miholcsa Gyula

M-am născut pe 21 martie 1956.

În 1980 am absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Timişoara.

Din 1980 până în 1988 am predate Fizica la Liceul de Agricultură din Târgu Mureş.

Între 1988 şi 1990, am activat ca programator la Centrul de calcul al Departamentului Apelor din Mureş şi Banat.

Din 1983, la Clubul de Film condus de Schnedarek Ervin şi care funcţiona la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Mureş, am făcut cunoştinţă cu lumea filmului şi am început să realizez filme cu camera de 16 mm, filme prezentate şi la Festivalul Naţional al Filmului pentru amatori. Din 1990, am participat la numeroase cursuri de pregătire profesională organizate la Budapesta (MTV, DUNA TV).

Începând din 1991, activez la Emisiunea în limba maghiară de la Bucureşti a Televiziunii Române.

Îmi desfăşor activitatea ca operator şi, uneori, ca redactor, realizând alături de colegi filme-reportaj şi filme documentare. La începutul anilor ’90, am participat la câteva expediţii de-a lungul unor râuri, din care au luat naştere filme de popularizare a cunoştinţelor (Mureşul, Someşul, Crişurile, Tisa Superioară). Tematicile mele preferate sunt filmele documentare cu caracter istoric (Unul e Dumnezeu, După 40 de ani, Poetul şi Generalul, Jókai şi Ardealul, Martie negru la Târgu Mureş), filmele de Ştiinţele naturii (Calendar, Peregrinare pe valea râului Kökény, Ţara Oltului, Arieşul aurit), respectiv filmele de popularizare a istoriei ştiinţei  şi tehnicii (Istoria atelajului, Sticla din Ardeal, Producerea fierului în Ardeal, Aurum problematicum, Morile de apă din Ardeal, Gazul metal din Ardeal).

Pe lângă munca mea de la televiziune, am rămas fidel predării, vechea mea profesie. La radio şi la diferite publicaţii, am redactat rubrici de logică şi perspicacitate (Népújság, Krónika), iar în acest domeniu mi-au apărut şi câteva cărţi (în (2001-Labirintus – probleme de logică, în 2003 – Omul şi mediul – fizica în natură, iar în 2010 – Labirintus . ediţia a II-a adăugită).