huro
Request could not be processed : UAE

Bartha Ágnes

Bartha Ágnes încă din 1990 este redactor al Emisiunii în limba maghiară difuzată de la Bucureşti, unde, printre altele,  în rubrica „Teka” a realizat peste 30 de filme documentare despre artişti plastici, meşteşuguri, biblioteci, personalităţi istorice, cetăţi şi castele. Dintre acestea, cel intitulat „Descrierea de la sine a vieţii lui Bethlen Miklós” a fost premiat la mai multe festivaluri de film din România, iar cel intitulat „Vinczeffy László”, la Festivalul de film de artă plastică de la Szolnok. Filmele de examen „Decizia” şi „Spărgătorul de piatră” au primit în 1996 premiul de excelenţă din partea  Uniunii Ziariştilor Maghiari din România.

Principalele filme documentare semnate sunt: „Precum şi noi iertăm…”, „Szoboszlay”, „O zi obişnuită” (în colaborare cu Daczó Katalin), „Pe linie îngustă”. Cu filmul „Precum şi noi iertăm…” a câştigat  premiul Festivalului „Érintő” din Budapesta, ediţia din 1999. Scurt-metrajul „Virusul lent” (1999), o coproducţie „Duna Műhely” şi TVR, a fost difuzat de mai multe ori pe programele ambelor societăţi publice de televiziune.

Între 1984 şi 1989 a absolvit Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti.

Între 1995 şi 1998 a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta, obţinând diploma de regizor de film şi televiziune.

Între 2004 şi 2006 ia parte la studiile de master al UNATC „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film din Bucureşti, susţinându-şi dizertaţia în 2008, în specializarea programe audiovizuale.

Actualmente este regizor artistic la redacţia maghiară, realizând înregistrări, rubrici, reportaje şi emisiuni-magazin de televiziune.

Îmi place să fac reportaje şi filme despre ceea ce mă impresionează, fie că este vorba de o iniţiativă pozitivă sau de fapte negative. De pildă, cum se poate construi pe muntele Piatra Mare o cabană din donaţii şi prin muncă colectivă, sau cum se distruge calea ferată îngustă de la Comandău, care în urmă cu câţiva ani mai funcţiona ?

Deşi mi-am asumat realizarea înregistrărilor de studio ca să-mi rămână mai mult timp pentru creşterea copilului, mă bucur să lucrez cu specialişti buni şi să realizăm câte o emisiune, o transmisiune în direct, o înregistrare muzicală sau o convorbire de studio de succes. Particip cu plăcere la prezentarea manifestărilor culturale din Ardeal („Zilele Teatrului Şură” de la Călugăreni, Întâlnirea ansamblurilor maghiare de dansuri din Ardeal, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc) şi la popularizarea mişcărilor ecologiste şi sportive (ediţiile concursului „Carpathian Adventure”).

În funcţie de situaţia dată, mă străduiesc să realizez emisiuni cât mai bune din punct de vedere profesional şi să soluţionez problemele interesante, dar dificile.